poniedziałek, 27 maja 2013

Wnętrza Kuźni Kultury zyskają nowe oblicze

200 tys. złotych z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i drugie tyle z budżetu Urzędu Miejskiego w Kuźni Raciborskiej otrzymał MOKSiR na prace remontowe, które miałyby objąć wnętrza budynku.




Od rozpoczęcia kompleksowego remontu Miejskiego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji minęły dwa lata. Pierwszym etapem była termomodernizacja budynku wraz z pracami towarzyszącymi (wymiana stolarki okiennej i drzwiowej, instalacja nowego pieca itp.). Teraz przyszedł czas, by lifting przeszły wnętrza Kuźni Kultury.


W tym celu MOKSiR ubiegał się o ministerialną dotację (ponad 800 tys. zł, z czego resort miał dać 680 tys. zł), która umożliwiłaby wyremontowanie zarówno sceny, jak i widowni. - Niestety wsparcie, które otrzymaliśmy (200 tys. zł.) nie starczy w pełni na samą widownię, wobec czego z pomocą przyszły nam władze samorządowe, dokładając drugie 200 tysięcy. Do tego dochodzi jeszcze darowizna, jaką otrzymaliśmy od Fabryki Obrabiarek "Rafamet" S. A. Część tej kwoty została już przeznaczona na przygotowanie odpowiedniej dokumentacji - mówi Michał Fita, dyrektor MOKSiR-u.

Modernizacja wnętrz stanowić będzie kolejny etap prac remontowych, jakie rozpoczęto przed dwoma laty. Jak zaznacza szef kuźniańskiego domu kultury, otrzymana dotacja umożliwi remont sufitu, gdzie m. in. zmieniona zostałaby ilość punktów oświetleniowych. - Będzie możliwość dzielenia sektorów oświetleniowych (przód, środek, tył) oraz możliwość regulacji natężenia oświetlenia. Zostanie wprowadzone nowe oświetlenie awaryjne łącznie z oświetleniem kierunkowym - wymienia przyszłe zmiany dyrektor.

 

 - Oświetlenie awaryjne ma być zasilane z własnych akumulatorków, dzięki czemu zyskamy jedno wolne pomieszczenie. Obecny akumulator awaryjnego oświetlenia, który się tam znajduje, nie będzie już potrzebny, a to oznacza, że zyskamy przestrzeń na jakieś kolejne działania. A miejsca nigdy dość - dodaje.

Ze względów finansowych, niezmienione pozostaną okładziny ścienne na sali widowiskowej. Zostaną one natomiast odpowiednio zaimpregnowane i odświeżone. Wymianie podlegać będą za to fotele, zostanie również położony nowy parkiet. - Decydujemy się na drewno, ponieważ wierzymy w szlachetność tego materiału i jego właściwości akustyczne, które pozwolą nam utrzymać standard i pozytywne walory tej sali - podkreśla M. Fita.

Bartosz Kozina

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

bardzo ladny projekt tylko kiedy bedzie zrealizowany bo plac przed straza juz kilka lat aranzuja i nie widac efektow

Anonimowy pisze...

Tyle pieniędzy wydawanych na miejsce w którym coś ma się dziać z założenia.Niestety wychodzi na to, że to krzesła mają być kulturalne a nie my.Marny skrzypek nie zagra ładniej na Stradiwariusie.To nie jest wycieczka osobista w kierunku osób tam pracujących tylko luźna uwaga.Gdyby za tą kasę można było zorganizować coś kilka razy w roku, wtedy nawet stare krzesło nie będzie przeszkadzało.Możemy postać a napewno ja.

Anonimowy pisze...

tu już nie chodzi ani o wygodę, ani estetykę, ale zwyczajne sprostanie wymogom sanepidu oraz dyrektywom unijnym

Anonimowy pisze...

Wczoraj przeciekał nowy dach prosto na scenę.Może nalezałoby zacząć od połatania?

Prześlij komentarz